Pannon Egyetem - Georgikon Könyvtár és Levéltár

 

Üdvözöljük honlapunkon!

 

Címünk:   Nyitva tartás:
 
       
  Keszthely Hétfő: 9:00-16:00
  Deák Ferenc u. 16. Kedd: 8:00-16:00
  8360 Szerda: 8:00-16:00
    Csütörtök: 8:00-16:00
    Péntek: 8:00-13:00
     
     
     
     
Telefon: 06-83/545-117 (igazgató)    
  06-83/545-210 (titkárság-adminisztráció)    
  06-83/545-325 (kölcsönző)  
   

 

   
   
Fax: 06-83/545-143    
Honlap: http://www.georgikon.hu/lib    
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.    

 

A Georgikon Könyvtár és Levéltár tagja a:

  • Magyar Könyvtárosok Egyesületének,
  • Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Mezőgazdasági Szekciónak,
  • Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Zala Megyei Szervezetének
  • Informatikai és Könyvtári Szövetségnek,
  • Magyar Levéltárosok Egyesületének
  • Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetségnek.

 

Könyvtárunk bemutatása - története

Könyvtárunk a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karán, az "A"-épületben található. Országos feladatkörű, tudományos minősítésű, nyilvános szakkönyvtárként működik, olvasóink többsége a kar hallgatói és dolgozói közül kerül ki, azonban használati díj ellenében könyvtárunk szolgáltatásait bárki igénybe veheti... Szervezeti felépítés és működés: A epuletA 2000. január 1-én életbe lépett integráció óta a Pannon Egyetem (akkori Veszprémi Egyetem) szervezetében önálló, kari könyvtárként működik. A kar intézeti és tanszéki könyvtárainak hálózati központja, szervezi és irányítja azok munkáját. A könyvtár gyűjti a karon oktatott és kutatott valamennyi tudományág szakirodalmát, a kötelező és ajánlott tankönyveket és jegyzeteket, valamint a karon készült szak- és diplomadolgozatokat, PhD értekezéseket és kari kiadványokat. Könyvtárunk tagja az Országos Dokumentum-ellátási Rendszernek. A beszerzett dokumentumok bibliográfiai adatait 1994 óta az ALEPH integrált könyvtári rendszerrel dolgozzuk fel, a retrospektív katalóguskonverzió befejeződött, így a teljes állomány megtalálható az adatbázisban.

Az oktatómunka kezdeti szakaszában nem volt önálló könyvtára a Georgikonnak. Az intézmény hallgatói és oktatói a grófi kastélyt könyvtárát használhatták, mely ekkor hazánk egyik legnagyobb magánkönyvtára volt. Festetics György már 1817-ben szorgalmazta az önálló georgikoni könyvtár létrehozását, ám a végleges megvalósításra csak 1839-ben került sor. Ekkor kb. 700 kötet volt a könyvtár állománya. 1848-ban – mivel a hallgatók beálltak katonának a honvédhadseregbe – megszűnt az oktatás, a könyvek pedig visszakerültek a grófi könyvtárba, ahol ma is találhatók. Az oktatás 1865-ben történt újraindításával egyidejűleg megszervezték a könyvtárat is, melynek állománya 1949-ig, az intézmény újbóli bezárásáig folyamatosan gyarapodott. 5 éves kényszerszünet után ismét megkezdődött az oktatás, mellyel egyidejűleg a könyvtárat is reorganizálták.